Annual pass do národních parků USA
Minule leto sme boli Grand Canyon, Zion, Sequoia, Joshua Tree, Yosemite. Nebolo treba registráciu vopred. Nastali zrejme zmeny a zachytila som,ze minimálne do Arches a Yosemitu cez exponovane termíny treba registráciu na konkrétny dátum.
Aktuálne a relevantné info nájdeš na webe:
O připlácení nic nevím a zatím jsem ho nepotkal. Tady je mimo ty oficiální stránky i článek, kde jsou vypsané parky, které v hlavní sezoně vyžadují extra permit: https://www.usatoday.com/story/t...429292007/
Tímto ti děkuju, jenom kvůli tvojí otázce jsem to začal řešit pro Rocky Mountains a bral jsem teď poslední místo v kempu ... :D
Nutno objednat do yosemit na vikend , jinak nebylo třeba , nikde se nic nepriplacelo . Mám na prodej Annual pass platnost květen 2025
Velebnosti chce se mi zvracet, co to zas ten inteligent vymyslel - jako 3x zdražení pasů pro cizince do všech parků USA od ledna 2026, no a to jsme si říkali, že ušetříme, že pojedeme mimo sezonu. Někdo nějaký tip jak to obejít či udělat levněji?
Haha takže 135 USD za vjezd do Everglades, tak určitě. Ještě, že state parky na Floridě účtují jen pár drobných.
Už letos v září byl úbytek zahraničních turistů v New York State značný a v Niagara falls v porovnání s kanadskou stranou vyloženě do očí bijící. Kanadské lodě jezdili úplně plné a ty modré USA lodě téměř prázdné a i ten park na US straně připomínal spíš město duchů než top přírodní atrakci východního pobřeží. Tohle bude další hřebíček do rakve hlavně pro západní pobřeží, kam pokud lidi nepojedou kvůli těm parkům, tak tam nepojedou vůbec.
Zase na druhou stranu, ten kdo všechny tyhle výpalný zaplatí, tak to tam bude mít bez lidí.
Zažil jsem během Covidu v roce 2021 (květen) a v Zionu fronta na bus z centrálních parkovišť 250m - jenom místní, čekali údajně i několik hodin. Stejně tak Grand Canyon slušně přelidněný.
Jako výpalné 250 USD bych ještě chápal, ale těch 100 USD extra za osobu u těch TOP atrakcí je úplně mimo - představa, že dám za Yellowstone a Grand Teton s rodinou zmíněných 250+2*4*100 = 1050 USD - to už se přibližuje k ceně letenek.
Mám ještě Annual Pass z letošního září a chtěl jsem opět v září 2026 využít. Teď o tom budu muset přemýšlet, co s tím, jestli nezkrátí platnost jen do konce roku.
By mě zajímalo, jak ty příplatky budou kontrolovat, protože jestli se bude doplácet na pokladně, tak stačí profičet bránou před otevřením.
@KKKate: Koupit v prosinci on-line, protože co o tom čtu více, nebudou zkracovat ty stávající (platné do konce roku) nebo objednat z REI (jestli lze s dodáním do EU).
Podle všeho, by se ten příplatek 100 USD neměl vztahovat na majitele annual passu.
Jako jo, vypadá to tak. Jen ta představa, že Anual Pass do všech parků vyjde už pro 3 osoby levněji než vstupné do jednoho parku...tam mi to nějak hapruje.
Danny.709 napsal(a):že Anual Pass do všech parků vyjde už pro 3 osoby levněji než vstupné do jednoho parku
Podľa mňa nevyjde, keďže dvaja z tých troch (ktorí nebudú majiteľmi toho Annual Pass) budú musieť aj tak doplácať 100 USD pri tých top parkoch.
matej15 napsal(a):Haha takže 135 USD za vjezd do Everglades, tak určitě. Ještě, že state parky na Floridě účtují jen pár drobných.
Už letos v září byl úbytek zahraničních turistů v New York State značný a v Niagara falls v porovnání s kanadskou stranou vyloženě do očí bijící. Kanadské lodě jezdili úplně plné a ty modré USA lodě téměř prázdné a i ten park na US straně připomínal spíš město duchů než top přírodní atrakci východního pobřeží. Tohle bude další hřebíček do rakve hlavně pro západní pobřeží, kam pokud lidi nepojedou kvůli těm parkům, tak tam nepojedou vůbec.
Zase na druhou stranu, ten kdo všechny tyhle výpalný zaplatí, tak to tam bude mít bez lidí.
Pobyt v USA se výrazně prodražil. Hotely nahoru, stravování nahoru, mizerná kvalita jídla. Nutno dát (povinné) spropitné nejmíň 20%.
To se vyplatí jet do Kanady nebo jinam.
V Kanadě samozřejmě platí úplně to samé, včetně toho spropitného. Že by tam bylo levněji, to jsem si nevšiml. Třeba v Quebec provincii je sales tax 15%, takhle vysoká není v USA nikde. Naopak hotely v Kanadě mi letos přišly výrazně dražší než v USA. Ono právě plno turistů vyměnilo USA za Kanadu, takže ceny hotelů vystřelily.
Samozřejmě přístup kanadské vlády k zahraničním turistům je úplně jinde, takže tam se fakt šikanózní praktiky od přístupu pohraničníků až po různé výpalné nekonají.
Zas tak strašně bych to neviděl. Samozřejmě že tam, kam sáhla pazoura demokrata, tam je s Amerikou konec, ale stačí vyrazit do normálních států a tam je to stále OK. Ztracená je Kalifornie, tam je to opravdu cenové peklo a ráj bezdomáčů a fetek. A chtít spropitné 20% i ve fastfoodu?
Co se týče národních parků, tak ty za to stojí i přes případnou "turistickou přirážku". A viděl bych v tom i pozitiva, protože to, co se tam děje v posledních letech v létě, je už neúnosné. Já si nechci dělat rezervaci na rok dopředu.
Když si zvolíte pologramotného primitiva, tak se holt potom nemůžete divit. Platí u nás i tam.
Tak pokud to bude tech 250 za "auto a 4 osoby a rok" bez toho priplatku +100 (coz by asi bylo i na osobu a kazdy vstup), tak by se to asi dalo unest. Zdrazeni jsem cekal, ale teda, ze to bude o tolik, to je celkem sila. Uz letos nas v kazdem parku hodne aktivne otravovali ve visotors centers, jestli nechceme neco dat navic, donation, atd. (nemam s tim problem, pokud je to tam nastrazene a nechaji me, abych se rozhodnul, ale stala se z toho aktivni politika, aby se clovek citil az blbe, kdyz jim neco neda navic a to mi prijde, ze k Americe proste takovehle chovani nepatri). Co se tyka vstupnich bran, tak uz letos i loni velmi peclive kontrolovali pri kazdem vstupu cestovni pasy a soulad se jmenem, ktery je na rocnim passu (a trochu to zdrzuje vstup/prujezd branou) a pri registraci rocniho pasu davaji do systemu podle cestovniho pasu jmeno drzitele, takze to nejde nejak oblafnout nacmaranym podpisem. Pokud extremne zdrazi + tech 100 USD, tak podle me zacnou byt atraktivni nocni vstupy zdarma, kdy jsou budky jeste zavrene - a jeste je to pak brzo rano v parku hezci :-) .... a jeste usetrime za ubytovani noc predtim :-) to uz je ironie samozrejme.
Já byla letos v USA 4x a Amerika podstatně zdražila a to prakticky úplně vše. Ten jejich kapitalismus tam jde úplně do kytek.
Federálním parkům se snížil rozpočet asi o třetinu a je v plánu velké propouštění.
Na druhou stranu to není nic, co by bylo nutné vidět každý rok.
Prehľad zmien podľa oficiálnej stránky národných parkov:
https://www.nps.gov/planyourvisi...es-in-2026 :
Changes to Entrance Fees and Passes in 2026 Beginning January 1, 2026, changes to entrance fees and passes include:
- America the Beautiful passes will cover entrance fees for up to two motorcycles.
- A new America the Beautiful pass for nonresidents of the US will be available for $250. All other America the Beautiful passes will only be available to US citizens and permanent residents.
- Entrance fee free days will only apply to US citizens and residents. Nonresidents will be required to pay entrance fees and applicable nonresident fees.
- The following parks will have a surcharge of $100 for each nonresident of the US entering the park: Acadia National Park, Bryce Canyon National Park, Everglades National Park, Glacier National Park, Grand Canyon National Park, Grand Teton National Park, Rocky Mountain National Park, Sequoia & Kings Canyon National Parks, Yellowstone National Park, Yosemite National Parks, and Zion National Park.
Annual Pass stále platí 12 mesiacov odo dňa kúpy:
https://www.recreation.gov/inter...s/annual
Ale $100 poplatku za osobu do vybraných parkov sa v roku 2026 asi nevyhnete.
Pozn. cenu $80 za Annual Pass držali veľmi dlho, $80 som platil v roku 2012. $250 za pass nie je problém, problém je poplatok $100 za vybrané parky.
Ale možno za pár rokov pri pravdepodobnom prepade návštevnosti (a hlavne príjmu od zahraničných turistov) sa podmienky zmenia.
edit: pozerám, že informácie si odporujú:
Podľa https://www.doi.gov/pressrelease...ark-access majiteľ pasu $100 neplatí, o ostatných pasažieroch v aute sa nepíše,
podľa https://www.nps.gov/planyourvisi...es-in-2026 platí $100 každý, kto nie je residentom USA.
Danny.709 napsal(a):By mě zajímalo, jak ty příplatky budou kontrolovat, protože jestli se bude doplácet na pokladně, tak stačí profičet bránou před otevřením.
Stačí, aby na noc natiahli cez cestu reťaz s dopravnou značkou zakazujúcou vjazd, tak ako to robia už roky v niektorých NP. Kamery sú všade a strážcovia parku si už hriešnika nájdu.
Což tak moc dobře nefunguje, vzhledem k existenci kempů uvnitř parků.
Jinak cena kempů se taky už zvedla nad přijatelnou úroveň. Letos jsme platili i 60 dolarů za noc.
Tak oni hlavně můžou ty permitty kontrolovat kdekoliv uvnitř parku. Vůbec tam nemusíš přijet autem. Můžeš tam klidně přijít pěšky někde po trailu. To že je zavřená budka u silnice tě neomlouvá že jsi nezaplatil. Můžeš klidně zaplatit nekde ve visitor centru.